TSM Extra

Aktivitetsansvarig:

Christina Gustafsson

Tfn: 0705-929293

Mail: christinagustaf@telia.com

TSM Extra ska fixa lite olika aktiviteter under året av ”engångskaraktär”. Det kan bli någon prova på aktivitet, provsmakning av något, guidning på en konstutställning etc . Några av aktiviteterna inom TSM Extra kan komma att ske i samverkan med någon av våra nuvarande aktiviteter. Christina Gustafsson håller i TSM Extra med hjälp av Bosse Hansson. Ingen årlig aktivitetsavgift tas ut utan eventuella kostnader betalar man per gång. Christina och Bosse tar tacksamt emot tips och idéer om passande TSM Extra aktiviteter.

Information om TSM Extra´s olika arrangemang sker via mail, hemsidan och infoblad i klubblokalen. All anmälan för deltagande i TSM Extra arrangemang sker via mail eller telefon. Inga anmälningslistor kommer att läggas ut i klubblokalen utan alla anmälningar sker enligt ovan.

 

Här kan du läsa mer om tidigare TSM Extra arrangemang

 

TSM Extra på besök på SVT
 
Torsdagen den 27 november var det studiobesök på SVT Malmö. SVT Malmö låg ju innan flytten till Kockums gamla lokaler ute vid Jägersro. Där huserade man på 12000kvm och hade en stor stab. men allt blir ju mindre. Så och SVT´s lokaler. Till 5000 kvm. Så och personal. Vi samlades i entren och togs emot av en K märkt dam ( hon sa det själ ) som hette Gunilla Nöjd. Hon har varit på SVT i 43 år. Där av K märkningen. Vi samlades i ett rum där vi fick veta vad och vilka program som gjordes här i Malmö. Det var allt från barnprogram till Antik Rundan Syd Nytt och lite till. Fick se en trailer om vilka program som skulle komma. Vidare gick vi en trappa upp. Där var redaktion mix rum och klipprum. Här satt en kille och klippte ihop Antik Rundan. Av 30 timmars inspelat material skall det bli en ( 1 ) timme. Och det tar c;a 3 - 4 veckor. Detta bara för ett program. Så en trappa ner igen. Här låg studior för inspelning av olika program. Just nu spelade man in ett barnprogram som hette Bacillen eller något. Det handlade om kroppen. Sen fick vi se Syd Nytt studion. Och prova på att vara nyhets uppläsare. På tal om program. Så när det gjordes Barnjournalen lades det på band. Och vägde flera kilo så det gick knappt att jordlyfta, nu har man det på ett USB minne och stoppar det i fickan. Vi 15 tsm;are tackade så mycket för en intressant eftermiddag och för den trevliga guidningen
 
Bengt Johansson

TSM Extra på kärnkraftverket i Barsebäck 27/10 2014

Många blev upplysta på Barsebäcksverket

Kärnkraftverket Barsebäcks nedläggning har man ju hört talas om, men att det fortfarande jobbar över 200 personer inom anläggningen kom som en stor överraskning för oss alla TSM:are som gjorde ett besök där. Efter en väldigt pedagogisk film, avsedd för barn 5-7 år, (och tydligen också seniorer) så gick det upp ett stort ljus för många av oss hur det verkligen fungerar med elproduktionens olika delar och kärnkraften i synnerhet. Därefter var det rundvandring inne i det allra heligaste, fortfarande under sträng säkerhet. Men först var det påklädnad med skoskydd, långrock och hjälm. Vi såg rätt coola ut i vår utstyrsel. Tyvärr var fotografering förbjuden inne i anläggningen så det finns inga bilder till eftervärlden. Vi fick veta mycket intressant av vår utmärkte guide Joel och han svarade på de mest kluriga frågor som vi vetgiriga seniorer ställde.

Hela anläggningen andades 70-tal med de attribut som då var gångbara och färgerna på väggarna var mycket tidstypiska. Det var tur att Joel och en vakt höll koll på oss för annars hade vi nog varit några färre när det var färdigt med rundvandringen. Det finns ca 1000 rum i anläggningen och massor av korridorer och trappor att gå vilse i.

Barsebäck 1 startade 1975 och 2:an 1977. 1:an stängdes ner 1999 och Barsebäck 2 fick snurra på fram till 2005. Detta efter flera år av politisk kohandel och man kan ju nu efter besöket bara konstatera att detta måste vara den största kapitalförstöringen som gjorts i Sverige i vår tid. Barsebäcksverket har kostat ca 2 miljarder att bygga. Nu ska hela rasket rivas. Rivningsprocessen har startat men tidpunkten när det ska vara klart flyttas fram hela tiden, mycket på grund av politiskt käbbel hur slutförvaringen ska ske. Så siluetterna av Barsebäcksverket kommer säkerligen att vara kvar till efter 2030.

Vår intressanta dag avslutades med en gemensam mycket god lunch på Barsebäcks Golfklubb med strålande utsikt över Öresund.