Vinkunskap Viniorerna

 

 

 

 

 

Aktivitetsansvarig

Thomas Lindström
070-5873839

mail thomas.r.lindstrom@ownit.nu

Viniorerna träffas ca en gång i månaden fyra gånger på våren och fyra gånger på hösten. Vi provar fyra viner per gång och det kan variera mellan vita och röda viner. Jag skickar ut till medlemmarna i förväg vilka viner vi skall prova och sedan får vi gissa eller de kanske vet vad det är för duvor och land som vinerna kommer från. 

På systemebolaget finns det det tre olika klockor som bekriver fyllighet, strävhet och fruktsyra och genom att lukta och smaka på vinerna så får man fram värdena på dessa tre kriterier.

Under provningen skall det vara tyst i 10 minuter för att man ska kunna koncentrera sig på provningen bedömma och skriva ned resultatet. Ibland så lyckas vi bra, men inte alltid. Därefter vidtar vilda diskussioner och hur vinerna smakade, vilka druvor som använts samt vilka länder som vinerna produserats i.   

  Vinkunskap innebär bl a:
- Information om vinets historia
- Information om vinframställning
- Information om vindefekter av t ex korkskador mm.
- att man lär sig karakteristiken för olika druvsorter (doft och smak) och tränar på att känna igen dessa.
- att man får lära sig i vilka länder man odlar de olika druvsorterna.
- att man får kännedom om hur jordmånen och klimatet påverkar slutresultatet i flaskan.
- att man får genomgång av vinlagarna i de länder vi provar viner från.
- information om lagring av vårt vin hemma.
- diskussion om vilka viner som passar t ex till olika maträtter.
- sist men inte minst lär vi oss vinprovningstekniken

 


Henry Thysells  uppfattning om vinprovning:
Vi är f.n. ett dussintal personer som   träffas för att lära mer om viner, och kraven på oss är stora. Efter att ha   luktat och smakat på vinet bör vi kunna tala om

  - druvsort
  - odlingsområde
  - doft och smak
  - jordmån
  - lagringstid etc.
 eller oftast tvärtom. Vi får reda på ovanstående fakta för 4 olika viner i   Systembolagets sortiment och sen skall vi gissa vilket vin som är i resp.   flaska/glas. Själv har jag inte lyckats gissa alla rätt, men jag gör ett nytt   försök varje månad. Tyvärr får man inte nya omgångar vin för att göra   ytterligare gissningar tills man fått alla rätt – jag vet inte riktigt   varför!
  
Innan   vi börjar prova vin så får vi en ordentlig genomgång av fakta om aktuella   viner. De största vinländerna är Frankrike, Italien och Spanien. Dessa tre   länder svarar för mer än hälften av världens vinproduktion. Att USA kommer på   fjärdeplats är kanske en överraskning för många. Ännu har vi inte testat   svenska viner – tror jag skall föreslå det nästa gång. Vad jag vet finns de   första svenska vinerna numera i Systembolagets sortiment.

 

Tips om vin   och mat: 

WWW.ica.se: Här kan du sedan klicka dig fram via mat &  inspiration - - Dryck - - till Månadens vintips t ex. 

WWW.systembolaget.se: Detta är det traditionella men mycket gångbara.   Tips Mat-> Vin eller Vin-> Mat.

 

www.vinunic.se: Nyheter, sortiment etc.