Vi var 33 glada TSM:are som samlades i vår lokal på Falkmansgatan för att prova viner från Portugal. Vår ciceron, Fredrik Åkerman är professionell vinkännare sedan 25 år tillbaka och har specialiserat sig på just Portugal.
Systembolaget har inte jättemånga viner att erbjuda på hyllorna från just Portugal och följdriktigt fanns endast ett av vinerna vi provade att hitta.
Vi provade 4 olika viner från 4 olika regioner men som samtliga innehöll den lokala druvan Touriga national. Efter Tempranillo är Touriga national den druva som odlas på störst areal. Druvan har smak av bland annat björnbär, viol och lakrits.
Det var lite kul att få reda på att man fortfarande fottrampar en del druvor och anser att detta ger en bättre smak. Att trampa vin är förresten ingen lek. 6-7 personer går armkrok 3 timmar där fötterna lyfts ganska högt och sedan är det fri trampning i ytterligare 3 timmar. Turister som provar brukar hålla ut i en kvart!
Priserna på vinerna vi provade låg mellan 130:- och 200:- per flaska och om det är prisvärt eller inte får vars och ens plånbok avgöra, ingen kan ju bedöma vad någon annan tycker är prisvärt.
Vinerna var trevliga och goda och i kombination med en mycket kunnig och trevlig ciceron blev det en väldigt lyckad eftermiddag.
Efter att ha torkat ca 150 glas var det dags att ta sig hemåt. Just i vårt fall blev det via klassiska restaurang Mando för mat och lite mer vin (dock inte portugisiskt).
Tack TSM-Extra med Christina i spetsen, för en trevligt ordnad provning!
Eva & Dan