Fredagen den 24 mars samlades 28 medlemmar för att lyssna på Jeanette Rosengrens föreläsning om berömda människor som varit i Malmö.

Lite resumé om vilka personer som vi fick höra sanna och osanna historier om:

Börje Lantz ”Kingen från Tomelilla” fotbollsagent som bland annat var inblandad i Péles övergång från Santos till New York Cosmos.  Olof Palme var i Malmö på möte med Socialdemokraterna 1980. Mötet hölls på Moriskan. Under mötet dök Börje Lantz upp och bad att få tala med Olof Palme. Orsaken var att han hade med sig Pelé som ville träffa Palme eftersom han kände till vad Palme hade gjort för många länder.

Anita Sardell/Atke bodde på Norrtäljegatan  i Malmö och flyttade senare till Köpenhamn (blev senare tandläkare). Hon träffade Peter Sarstedt när han spelade på gatorna i Köpenhamn 1966. De gifte sig och fick barn. Låten som de flesta känner till är ”Where do you go my lovely” lär handla om Anita. Låten spelades in på svenska av Björn Ulveus.

Wilma Rudolfph var under åren kring 1960 en av världens bästa kvinnliga sprinters och vann vid det året tre guldmedaljer under OS i Rom. Rudolph blev bland annat känd som ”Den svarta gasellen”. Hon var ett av 22 syskon. Hon har även varit med på Malmö stadion i samband med en gala för världsstjärnor.

Övriga personer som besökt Malmö är August Strindberg, Christopher Isherwood (Farväl till Berlin/Cabaré), Jane Horney och Elisabeth systrarna. Slutligen historien om Bosse Högberg och Anita Lindblom när de besökte Malmö och bodde hos vänner. Polisen var efter dem och vännerna gömde dem under barnens sängar.

TSM Extra