Så var det äntligen dax för en endagsutflykt med TSM. Efter tre år. Den pandemin vi har haft har ställt till det. Man kunde inte göra så mycket. Inte träffa nära och kära vänner eller andra. Bara sitta hemma och glo på fyra väggar. Men sen kom vaccinet och det på både gott och ont. Första sprutan, andra sprutan, tredje sprutan och till sist den fjärde sprutan. Vi kunde börja träffa och umgås med nära och kära vänner och bekanta. Vardagen blev som vanligt igen.

Och nu är vi här på väg till Kullabygden. Vi ska besöka Beredskapsmuseet i Djuramossa. Vidare till familjen Carling och Sveriges enda cirkusmuseum i Ingelsträde.
Det är samling på Falkmansgatan och 07:45 går bussen. Så bär det äntligen iväg. Vi tar oss ut ur Malmö i morgontrafiken. John Erikssons väg via Dalaplan och Nobelvägen är vi ute på motorvägen E4 E6 norrgående. Vi passerar det skånska landskapet med sina gula, gröna och svarta fält. Och vårt första stopp blir Albertsgården i Farhult. En trelängad bondgård från 1800-talet. Här blir det kaffe och nybakade frallor.

Sen tillbaka i bussen för vidare färd till nästa mål. Beredskapsmuseet i Djuramossa. Detta museum är Sveriges enda museum i en underjordisk försvarsanläggning från andra världskriget. Här får vi en guidad tur av vår ciceron Johan Andrée. Det beordrades att en försvarsanläggning skulle byggas i närheten av Helsingborg och det blev i Djuramossa 1940. På bara 47 dagar var det färdigt. Skånska Cementgjuteriet, dagens Skanska, stod som byggare med 1000 man och till detta var 800 soldater också ditkommenderade. Här visas stridsvagnar, kanoner och beredskapsmat och lite till. För de som var förlagda på anläggningen fanns det inte mycket att göra på ledig tid. Så de rustade upp en övergiven dansrotunda och bjöd in flickor från trakten till dans. Det blev ganska så populärt. Och de mest populära flickorna fick namnge de fyra största kanonerna. Maja, Brita, Astrid och Sonja. En av dem, Maja finns kvar och ingår i utställningen. En kraftig pjäs som kunde skjuta projektiler hela 26 kilometer.

Så tillbaka i bussen för vidare färd till Höganäs. Lunch på Höganäs Hamnkrog med sallad, högrevsbiff och kaffe med kladdkaka. Mätta och belåtna är vi i bussen igen för vårt sista stopp. Ingelsträde och Sveriges enda cirkusmuseum hos familjen Carling.  Här blir det kaffe med fikabulle och en introduktion i cirkusens värld. Trapetser, itu sågade damer och jonglering.

Vår resa lider mot sitt slut och nu återstår bara hemfärden. Så vi har haft en trevlig dag i goda vänners lag och ser fram emot nästa resa nu när man kan umgås och slippa de flesta restriktioner. 

Bengt Johansson