Klockan ringer kl 05.00. Vilket väder, regnet bara öser ner. Stiger upp i alla fall och fixar frukost. Ska vara på Falkmansgatan kl 06.45 för bussen går kl 07.00. Vi ska på utfärd med Teleseniorerna till Blekinge och Karlskrona. Min garnisonsstad där jag tjänade flottan mellan januari 1968 till februari 1969, såg inte en båt på dessa 13 månader.

Alla är komna och vi äntrar bussen. Vi kör ut ur Malmö och tar sikte på E22 norrut. Vi hälsas välkomna av vår guide som informerar oss lite då och då om sevärdheter som vi passerar bl a utgrävningarna i Uppåkra. Vårt första stopp blir Sölvesborgs golfklubb där vi får morgonfika, fralla med ost och skinka och kaffe.

Väl på bussen igen så tar vi sikte mot Nättraby där vi ska gå ombord på ångbåten Axel. Denna båt fungerar som en buss mellan Nättraby och vår slutdestination Karlskrona. Där väntar bussen på oss. Vi får en guidad rundtur i Karlskrona med sevärdheter som Rosenbom, Amiralitetskyrkan, hamnarna och lite annat innan det är dags för lunch som intages på Marinmuséet och där kan vi välja mellan fläskfilé med ugnspotatis och grönmögelost, kroppkakor, raggmunk med fläsk och lingon.

Efter lunchen så äntrar vi bussen igen mätta och belåtna. Vi närmar oss slutet på vår resa med endast två stopp till. Det första blir Blomlövs fiskrökeri där vi kan handla rökt fisk och annat smått och gott. Köper böckling för att kunna göra en Bornholmsmacka.

Andra stoppet blir i Karlshamn där vi ska intaga kaffe och bärpaj på Café Villa Utsikten. Ett gammalt anrikt café sedan 1906 med en magnifik utsikt över havet. Sedan är det dags att äntra bussen igen och sätta sig på sin plats för att smälta alla intryck från resan.

Väl hemma i Malmö igen tar vi farväl av varandra och ser fram mot nästa resa. Varför inte till Bornholm?

Vi ses!

Bengt Johansson